Mina Slottsskogslänkar

Naturligtvis är en sida som Slottsskogens vilda natur inte ensam i världen. Här följer ett antal länkar med anknytning till ämnet som kan vara värda att ta del av, för dig som tycker att Slottsskogen.

Park- och naturförvaltningen i Göteborg med överinseende över
det gröna Göteborg. Här finns aktuell information om Slottsskogen. 

Göteborgs ornitologiska förening har en bred verksamhet med
fågelvandringar, studiecirklar, möten och resor, för alla oss som har
insett att Fåglar Är Nödvändigt. 

Vårt Göteborg innehåller ofta artiklar om Slottsskogen

Naturhistoriska museet är det av Slottsskogens två museer,
med uppgifter om öppettider, entrepriser och aktuella utställningar. 

Slottsskogens observatorium drivs av Göteborgs astronomiska klubb,
med information om öppettider för år 2002 och var det ligger vilket
kan behövas då vägen dit är dåligt skyltad. 

Zoologiska institutionen  Slottsskogens mesar och sparvhökar har  undersökts av zoologer vid Göteborgs universitet, vilket är orsaken till att 
Skogens fåglar på senare år fått holkar av ny design. 

Svalan tar emot uppgifter om observerade fåglar, vanliga såväl som 
sällsynta i Slottsskogen och annorstädes. Rapportera gärna.

The London Wildlife Thrust arbetar för att bevara och förbättra
Londons naturliga arv och skapa en stad med rikare djurliv 

Des oiseaux et des plumes beskriver fågellivet i Paris vidsträckta
parker Bois de Boulogne och Bois de Vincennes. 

Mina övriga länkar

Det som är sympatiskt med Nätet är lättheten att rekommendera trevliga Hjälpmedel i Livet. 
Listor av detta slaget blir ytterst personliga, men kan förhoppningsvis visa också dig på något
som du kan ha glädje och, kanske, nytta av. 

Alba
Sedan 1997 ligger denna gedigna tidning för kultur, vetenskap och samhälle ute på Nätet med temanummer och utredande artiklar. Ett arkiv med äldre artiklar finns tillgängligt. 

Avigsidan
innehåller en till synes outsinlig följd av citat från olika källor, när jag går in på sidan får jag mitt dagliga behov (6 minuter) av skratt tillgodosett och det är inte illa. Anbefalls hjärtligt. 

Biblioteken
För den som är något disträ är denna sida en liten välsignelse. Du går in på ett bibliotek och ber att få en kod samt meddelar e-postadress. Sedan kan du gå in och se när dina lån går ut. Gyllene för en person som jag som har svårt att gå förbi bibliotek utan att slinka in och ofta kommer ut med fler böcker/cd/filmer än jag hade tänkt. När ett lån går ut får du e-brev och har två dagar ytterligare på dig att hasta till bibblan med boken. Då kan du låna om boken på Nätet, om nödvändigt. Länge leve folkbiblioteken! Visserligen har jag börjat låna e-böcker över Nätet till en handdator och läser dem med förtjusning på liten skärm, men pappersböcker är fortfarande flera. 

Europaportalen
För den som vill följa den allmänna politiska debatten i press  och radio kan det ibland vara svårt, vi har trots allt en hel del media. Hjälpen finns närmre än du tror. 

Den digitala läroboken
Mycket länkar till sidor om böcker, historia, språk, en del på engelska men verkligen inte allt. Bilder på alla våra växter (ur Nordens flora), en sida om te, fint examensarbete om ekologi (Sundberg/Stark), Katolska kyrkan i Sverige,  Nordamerikas indianer, svensk ihockeys officiella hemsida swehockey... här finns mycket.

Eniro
Numera är telefonnummer eller okända adresser inga större problem, det är bara att gå in på Eniros hemsida. Vart tog gamla skolkamrater vägen? Vem ringde? Vilken adress har moster Agaton? Om det bara inte vore denna förbannade blinkande reklam - finns det digitala skygglappar som själv avläser "banners" och täcker dem? Jag betalar gärna en slant för en sådan...  Pop-ups går ju numera att hindra med enkla medel. 

GOF = Göteborgs Organiserade Fågelskådare
Fåglar är för mig en del av livet. Koltrastsång, andungar, ringduveflockar över staden och strömstararna vid Jonsered. Däremellan möten på Naturhistoriska (oftast första söndag i månaden 18.30), Ekliden (gult hus mittemot Västra Frölunda kyrka, Öppet hus måndag 19.00) samt resor både hit och dit. Telefon 49 22 15. 

Göteborgs bilkoop
För den som inte behöver bil varje dag och bor i västra Göteborg kan en bilpool vara lösningen på vissa intrikata transportproblem. Klart ekonomiskt och praktiskt fördelaktigt om du kör max 5-600 mil totalt. Smidigt att du kan ta ut en bil någon timme för att köra mattan till kemtvätten. Cirka 500 medlemmar som samsas om 40 bilar, oftast går det att få bil när man behöver. Under mellantiden slipper du bil. Du är med i en grupp som sköter bilarna och föreningen. Hyrd parkeringsplats finns för varje bil, och bokning sker elektroniskt över Internet. 

Kartor
är spännande, här är sidan för dig som vill se hur städer jorden över ser ut. Stockholm finns med men inte Göteborg. Här går det att resa i tanken till Coimbra och se att Dushanbes har ett zoo. Du kan redan nu planera bästa vägen från järnvägsstationen i Florens till Forte di Belvedera när du gör ett uppehåll på din tågluffning... 

Kollektivtrafik i städer
kan vara bra att känna till om du reser. Här finns massor av kartor över buss/tåg/t-banor i London (19 kartor), Moskva (18 kartor), Fukuoka, Oslo eller Pyongyang. 

Radio på nätet
Det går att lyssna på radio på Internet med hjälp av ett dataprogram som dock är gratis att ladda ner. Uppgifter om huru du gör finns på Sveriges radios hemsida. Det bästa är att en del program finns att lyssna på i ett programarkiv, vissa (alltför få) går också att ladda ner och lägga in i ett eget arkiv. För en ekorre som mig är detta perfekt, jag har samlat radioprogram sedan 1960-talet på rullband.  

Släktforskning
Om du inte börjat släktforska kan det kanske vara något för dig. Extremt fascinerande och beroendeframkallade för den som gillar det. Skolans historia blir plötsligt levande. En nättidning Rötter erbjuder mycket hjälp och råd. För tjugo år sedan när jag började forska var det mikrofilmer, mikrofiche och till och med handskrifter på landsarkiv som gällde. Nu går det att hitta mycket info på nätet. Viktigast: intervjua dina äldre släktingar, fråga dem om vilka som finns på foton i album...  För den som vill anknyta till en utmärkt lokal förening finns Alingsås släktforskare (hej broder Hans!) med bra möten och trevlig tidning.