Ganska händelselös vandring, men. 

Torsdag 21 februari 2013; Smithska udden 1000-1200 
Guide Karl-Olof Johansson

Denna vackra men som det skulle visa sig något kyliga februaridag blev en bekräftelse på att vi är en enveten hängiven skara som inte går av för hackor. Solen från morgonen gick i moln, vi såg en stund på Karl-Olofs matning tills vi började frysa i de fem minusgraderna, då vandrade vi ut på Smithska uddens nedisade stigar och letade efter fåglar som inte fanns. Sedan for vi hem, solen kom fram ur molnen och vi tänkte att det var skönt att komma hem. Men, faktiskt, vi kom ut en sväng och tro det eller inte: om ett par veckor lossnar det. Då kommer allt på en gång, den underbara våren - man har nästan glömt känslan när tofsvipan slår volter medan sånglärkan drillar ovanför. Du ska få se!

Tänkte att man kanske skulle vandra varannan vecka istället på vintern... inser ändå att är vi så många som idag (och det är vi) så är dessa utflykter helt i sin ordning, och man måste ju inte vara med varje vecka. Om man inte vill/kan. Och livet är ju inte bara fåglar, det är också att komma ut och träffa vänner...

Men visst fanns det fåglar vid Karl-Olofs matning! Visserligen klagade han själv på att det aldrig varit så dåligt, och det kan vara så, men blåmesar, talgoxar, pilfinkar, grönfinkar, nötväcka, rödhake, några bergfinkar och bofinkar, björktrast såg vi. För en vecka sedan var det mer fart; Karl-Olof berättade att han hade öst ut massor av äpplen och 2 björktrastar kom dit. Omedelbart började de slåss handgripligt, så fjädrarna rök, och sedan satt den ene trasten och försökte bevaka hela äppelhögen. Jag såg något liknande 7/2: fågelbilderna nedan är från det tillfället. Karl-Olof har fått beviljat och hämtat 500 kilo fågelfrö från Göteborgs djurskyddsförening och givetvis blivit medlem där (150 kr för pensionär, plusgiro 4 61 56-6). Dessutom får han äpplen från en butik, 300 kilo hittills!

Ute vid havet såg vi några småskrakar i havet, 3 knölsvanar, knipa, storskrake, på andra sidan mot Hovås en skäggdopping. Kråkor var uppe och flög men ingen rovfågel sågs. Dagen bekräftade att ibland är man ute och ser "nästan ingenting", en annan dag kan märkliga upplevelser dugga tätt. Så är det och det vet vi. Övergå till att sortera frimärkssamlingen på vintern och vänta till april innan man går ut? Glöm det!

Letade uppgifter på webben om stenindustrin på Smitten. Fann tvåspråkig blogg http://mondschnee.blogspot.se. Läsövning: Auf der Halbinsel Smithska Udden wurden von 1800 bis 1936 Steine gebrochen für den Straßenbau. Bis zu 400 Mann waren hier beschäftigt. Die Steine wurden direkt vom Ufer auf Schiffe verladen. Upp till 400 man arbetade här 1800-1936 med att hugga gatsten som skeppades ut direkt nere vid stranden. 

På en sten med Dagermancitat hade någon lagt en tallkvist på toppen. Han var vass kommentator av dagspolitik, en del Dagsedlar från tidningen Arbetaren finns på www.skarv.se (passande namn för oss). Dagsedeln 26 oktober 1954 är lite annorlunda, innehåller både fågel och spårvagn. Första versen kan du ha sett. Helt underbar. 

Hur fort blir lönnarna gula,
som lyser vår vandring i parken.
Att dö är att resa en smula
från grenen till fasta marken.

Hur smal blir den gyllene strimman,
som bådar att dagen skall randas.
Det klämtar en spårvagn i dimman,
och luften är tung att andas.

Hur snart blir kinderna vita.
Så kyss dem med läppar av vatten.
Se, måsarna textar med krita
en dikt i den svarta natten.

Hur snart står popplarna höga
och nakna med svärta i strecken.
Att dö är helt enkelt att snöga
som löv i den muntra backen.

Margareta räknade oss och bokförde oss noga för att vi ska få kommunalt stöd. Vi var 38 deltagare men det blev inte ens en fågelart/person idag, det kan dröja. Dock om jag räknat rätt ungefär 4 fågelindivider/pers. 

Artlista bergfink 3, björktrast 1, blåmes 10, gråtrut 4, gräsand 6, grönfink 3, knipa 4, knölsvan 3, koltrast 5, kråka 40, nötväcka 2, pilfink 10, rödhake, skata 3, småskrake 7, storskarv 20, småskrake 8, storskrake 1, talgoxe 10 = 141 ex / 19 arter.

Vacker trast i vacker buske (körsbärscornell?)  Björktrast på favoritmaten  
Vandring i isigt landskap Karl-Olof - Passionerad Fågelmatare

Vem satte ut stenen? Vem hittar svaret? Hel del spår efter 136 års arbete

Havet låg stilla och vilade På väg tillbaka efter väl genomförd vandring