En ny ö i södra skärgården 

Torsdag 17 januari 2013; Asperö 930-1230 
Guide: Lars Hellman


Förslaget att vardagsvandra runt Asperö var kanske inte det mest optimala vad gäller fågelupplevelser, men vi vardagsvandrar också för att träffas och komma till vackra, okända platser. Utan att ha gjort någon detaljerad kontroll var denna ö en ny bekantskap för de flesta av oss 28 deltagare. Det är en liten ö som är lätt tillgänglig från Saltholmen, 10 minuter till Asperö Östra, därefter badplats till höger fem minuters promenad. Den utnyttjade vi inte nu, utan gick till höger direkt efter färjan. Passerade vackra utsikter mot Rivöfjorden, branta klippor, dansbana, fårhage, kom till en ljuvlig fikaplats och avslutade med vandring genom byn och hamnbesök. Kanske kommer vi tillbaka i sommar, både för bad och fågel? 

Vi hade förmånen att vandra med med Lars Hellman, som efter ett helt liv i skärgården känner varje ö. Han berättade att denna ö liksom andra öar blivit allt mer trädbevuxna sedan betet upphörde; vi såg visserligen får men de var på vinterförvaring. På sommaren skeppas de över till Rivö där de håller skogen borta. När skogen vandrar in följer en del fåglar med, nu när skogen vuxit till sig och en del träd börjar bli gamla har hackspettar och morkulla tillkommit, för att nämna några arter. De människor som bodde på Asperö fick inte fiska men kunde handla med fisk, det gav ön en lite annan karaktär än fiskeöarna Vrångö och Donsö. Nu för tiden bor här omkring 400 personer, en del stabor har flyttat ut, färjan till Saltholmen tar bara 10 minuter. 

Lars kunde inte minnas att han fågelvandrat med grupp på Asperö förut, det finns så andra mer spännande öar lite längre ut i havsbandet. Vi såg dock en och annan fågel, flockar av ejder låg inåt, lite småskrakar, storskarv och knölsvanar. När vi kom in i bebyggelsen blev det mer fågelrikt som det brukar bli på vintern, med en flock skator som tycktes ha någon form av förhandling, eller möjligen var det ungdomarna som handgripligen friade - det är ju snart vår. En flock med tiotalet grönfinkar visade sig, några koltrastar smög i snåren, blåmes och talgoxe sjöng vårsånger och gröngöling landade på en telefonstolpe och gömde sig på baksidan av denna. Vi fortsatte ner till hamnen och Janne K letade fram en smådopping som låg i kanten av Rivö, den dök flitigt. Några gräsänder, 2 storskrakhonor, flera knölsvanar samt en familj sångsvan med 3 ungar sågs också: näbbarna på de unga är helt annorlunda än knölsvanens. Några gråtrutar sågs också men inga måsar, fiskmåsen är en flyttfågel. Totalt såg vi 21 arter - tre svalade besök sedan 2007 hade sammanlagt rapporterat 5 fågelarter...  

Jag var personligen ansvarig för valet av denna hittills obesökta plats - nu är det upp till dig att föreslå favoritplatser som vi ska besöka i höst, två välkända och en plats där vi inte har varit! Vad som helst, fåglar finns överallt. Helst inom avstånd så att vi klarar av det hela på tiden 10-12, ungefär men ibland kan det förstås vara trevligt med lite längre turer. Får jag nog med förslag ställer jag samman och skickar ut ett förslag, så snart som möjligt. 

Arter (efter Jan K, Bert O något justerad): blåmes 3, gråtrut 4, gräsand 9, grönfink 10, gröngöling, havstrut 2, knipa 29, knölsvan 19, koltrast 2, kråka 3, pilfink 3, rödhake, skata 15, smådopping 1, småskrake 5, storskarv 3, storskrake 2, storskrake 4, sångsvan 2 ad + 3 2K, talgoxe 2 = 123 ex / 21 arter.

Lars Hellmans karta över vandringen Utsikt från strax väster Korshamn  
Efter en stunds vandring kom solen, vi sken ikapp Rivöfåren vid Korshamn var nyklippta och nyfikna

Se! Där ligger Långholmen Katt som har spårat en vattensork; möjligen...

Spaning på smådopping från Asperö hamn Hej då, tack för idag! Lasse Hellman