Slottsskogen 17 december 2009

Vandring i vackert väder, flera minusgrader och god uppslutning med tanke på detta; 19 vandrare totalt. Start vid Lilla dammen och fågelmatningen, där nät sattes upp och i rask följd fem blåmesar, bofink och pilfink ringmärktes. Dessutom fångades en ringmärkt talgoxe, som vid senare kontroll visade sig vara ringmärkt den 8 juni 2006 i en fågelholk i backen ovanför Plikta. Den var alltså drygt tre och ett halvt år, ovanligt hög ålder för talgoxe. Tyvärr tog jag inte kort på denna åldring; har någon foto på den tar jag tacksamt emot en kopia.

När mesungarna lämnar holken letar de upp ett eget revir på annat håll, minst 2-300 meter bort. Sedan stannar de kvar där om inget händer, övernattar vintertid i den holk de har haft ungar i på våren. Denna talgoxe kan tänkas hålla till runt Lilla dammen året runt, här finns en och annan holk.

Ringmärkningen fick vara, kallt för oss, vi fyllde på fågelmaten och gick vidare. En mindre flock grönsiskor höll till i alarna, större hackspett hördes, medan vi plockade fåglar i nät passerade flock av kanadagäss och sångsvanar. Ringduvor och tamduvor var uppe och flög utan att någon orak sågs - duvhök och sparvhök jagar här dagligen. En häger flög förbi, korp sågs på vägen hit jagad av sparvhök. Senare vid Azaleadalen sågs 18+14 kanadagäss flyga över, de senaste dygnets kyla har fått en del simfåglar att flytta lite på sig. De tio kanadagäss som har varit i Slottsskogen hela hösten var fortfarande kvar även om Stora dammen var frusen med liten vak i NV.

I Hjorthagens damm bubblas det upp luft så dammen hålls öppen, här fanns en del gräsänder som övervintrar här, det finns öppet vatten och de får mat av Slottsskogens djurvårdare. Här fanns också ett knippe vingklippta knipor, några roständer, ejdrar, gravand, Rosennäbb (mörk med rosa näbb) Rosybill Netta peposaca - sydamerikansk art från Argentina Uruguay) men annars inte så många fler exotiska änder. De är vingklippta och kan inte komma undan när berguv, duvhök eller gråtrut anfaller och minskar därför raskt i antal, framför allt de mindre änderna. En av allt att döma friflygande kricka hane sågs också bland alla gräsänder.

Vi gick förbi den nya hästhagen där det finns en del granar där berguven brukar ha dagplats. Om kråkorna upptäcker kråkorna den blir det ett himla liv och då är det lätt att räkna ut var den sitter, men idag var där tyst. Fick senare på kvällen veta av Helen på Naturhistoriska att de i över en vecka haft berguv nästan varje (!) dag i granen på vägen upp till museet! I hästhagen gick de raggiga gotlansrussen, där sågs en trädkrypare, häckar ofta bakom plankor som skyddar träden mot hästarnas gnag.

Vi besåg en stenåtande ek, jättegrytor såväl som dvärggrytor och landade sedan i azaleadalen för välförtjänt matrast lunch. En flock bergfinkar höll till vid den fågelmatningen, liksom en ström av blåmesar, talgoxar och nötväckor, samt någon entita. En rödhake kom fram och tittade på oss, denna numera ganska vanliga övervintrare som finns vid många fågelbord.

Nu tar vardagsvandringarna julpaus tills den 14 januari då vi får veta mer om Fiskhamnens fåglar.
Trevlig helg! Önskar Stig Fredriksson

  Gammal blåmes (2K+) med blå större vingtäckare. Foto: Christer Cederfalk

Jan K och Ulla T spanar. Foto: Christer Cederfalk