Hårssjöns fågeltorn

Fågellokaler kan ibland klara sig utan fågeltorn. Hårssjön är inte en sådan lokal - innan tornet kom till ungefär 2005 (?) fick man klättra upp på berg för att få översikt över denna en av Göteborgstraktens ganska fåtaliga slättsjöar. Nu är det betydligt enklare,  även om det alltid kunde var bättre. Art tornet hamnade där det nu står har förstås att göra med var man kan få tillstånd att sätta upp ett fågeltorn. Ett fågeltorn är inget större ingrepp i naturen men ibland kan det ändå vara svårt att hitta en plats.
            Första gången jag besökte Hårssjöns nybyggda fågeltorn gick det inte att komma ut till det eftersom sjöns vatten hade stigit.  
Så kan det gå. Sedan har det gått bättre och tornet har många goda egenskaper. Ett visst regnskydd om detta behövs, hyfsad stabilitet, tillräckligt stort för att rymma en måttligt stor grupp. Till nackdelarna hör att tornet ligger på västra stranden och morgonbesök drabbas av ett ganska besvärande motljus. För att nå tornet får man vandra 10-15 minuter från parkeringen men det är närmast en fördel, man går längs en behaglig stig och kan på vägen få se både stjärtmesar, kattugglor och lekande grodor beroende på årstid. Fågelrikedomen vid lokalen 
är förstås beroende av antalet besökare - varje år 2007-2010 har i stort sett 110 arter setts här årligen, ett ganska måttligt antal. Det är enda fågellokalen i trakten med regelbunden förekomst av rördrom.