Foto Göran Claesson

Känt och välfrekventerat klätterområde

7 maj 2015 
Utbybergen 1000-1200
Guide
Reinhold Heggenberger
Text Magnus Kinell

Under Reinhold Heggenbergers sakkunniga och trevliga ledning genomfördes vardagsaktiviteten Utbybergen. Reinhold var välbevandrad i området. Vädret visade sig givmilt då det endast kom ett lättare regn mot slutet av vandringen. Den kraftiga och kyliga vinden kan nog ha skrämt bort våra tänkta observationsobjekt trots detta blev det en mycket uppskattad vandring då de flesta av de 14 deltagarna inte hade besökt detta natursköna område tidigare.

Vandringen började på Fjällbo ängar närmare bestämt vid naturspot Ängsrum. Det finns 6 naturspots i Göteborg. Mer information om naturspots finns på Göteborgs Stads websida – sök på ordet naturspot. Reinhold började med en utförlig information om Utbybergen och området omkring dessa. Han berättade bl a om

·         hur bebyggelsen utvecklats och bebotts under perioden 1930-2000·        
 
förändringen av LV6      
  olika naturtyper·      
 
skolor och kyrkor i närheten samt
  kända personer som växt upp i området.

Utbybergen är ett känt och välfrekventerat klätterområde. Vanlig klättring och bouldering utövas. Flera branta berg finns för klättring. Dessa är också väldokumenterad. Ett antal svårforcerade klippblock finns för utövning av bouldering. Efter denna information tog han med oss på en tre timmars vandring. Under vandring besökte vi två utsiktsplatser med en magnifik utsikt över Göteborg och Partille. Vi passerade också ett bronsåldersröse, Bergsjöbadet och franska dammen.

Gjorda observationer: Blåmes, Talgoxe, Bofink, Korp inkl. bo, Kråka, Skata, Gråtrut, Fiskmås, Gräsand, Ringduva, Lövsångare, häckande Koltrast och Sparvhök. Det två sistnämnda var vandringens höjdpunkter förutom naturintrycken.

Sammanfattningsvis en givande och inspirerande vandring med en mycket kunnig ledare som gav mersmak då jag tror att det flesta deltagarna kommer att återkomma till Utbybergen.


Utbybergen Foto Reinhold Heggenberger

Koltrast Foto Reinhold Heggenberger Bergsjön Foto Göran Claesson