Smådoppingflock och nytt fågeltorn

26 februari 2015 
Haga kile 1000-1200
Guide
Christer Cederfalk

Snålblåsten ven runt knuten och regnet hängde i luften. Vi var ändå en del som samlades vid busshållplats Billdal och där var det ganska lugnt. Och regnet höll sig kvar i de grå molnen. Alltså ganska goda förutsättningar för att vi 45 vardagsaktivister skulle trivas.Minglet körde igång direkt för de som brukade vara med, några spanade fåglar; genast kom en flock med 7 grågäss (hördes) och 2 sångsvan över norrut. Janne hörde en sånglärka! Annars ganska lugnt på fågelfronten. 

En man gick ute på ängen och repade något. Eva tog tag i det och frågade honom vad han höll på med. Han frilade skott av havtorn, som han planterat för att de skulle stabilisera kanten på det lilla diket som ledde över ängen framför fågeltornet. Havtorn är ett östligt floraelement, ganska allmän på Ösatersjökusten, men Eva berättade att den växer också här. På Hälsö nära Burö färjeläge (till höger) växer ett stort bestånd. 

Gick ut till Killingholmen där det går att se mängder med sjöfågel vintertid. Nu var de utspridda, när isen ligger är de lättare att se i de vakar som finns. Havsörn ses regelbundet i området på senvintern, lockad av alla änder. Idag en del knipor, lite småskrake, en viggflock och en och annan storskrake. I strandnära läge låg några sothöns. Calle H visade sig fältvana genom att plocka fram en flock smådoppingar som låg i kanten av en ö utanför, Vi räknade till 6 ex men avstånd stort, tub krävdes. Tog ett kort med 50x-kameran och med lite god vilja kan man se en prick på bilden. Ingen såg några detaljer, men små runda bruna fjäderbollar av halv knipstorlek, vilka ständigt dyker är omisskännliga.

SUMMATycks inte ha rapporterats på Svalan och själv vet jag bara att vi såg minst 6 smådoppingar, två knölsvanar en del knipor, sothöna, stor- och småskrake samt för många vårens första gravand
Christer förtäljer bygdens historia och drar upp riktlinjer Bereden väg för bilen...
Eva visar var havtornen är planterad Liten liten svart prick till vänster: smådopping!

Smådoppingen är den lilla pricken till vänster... Konferens
Handikappvänlig mäktig ramp prydde tornet Billdals kyrka, som inte liknar en kyrka men den är vacker