Turkduvors vinterboning 

Torsdag 20 februari 2014.
Sjöbergen 1000-1200 
Lokal guide Gunn Magnusson-Andersson

Våra Hemma Hos-vandringar fortsätter. Denna dag var det besök i Sjöbergens koloniområde, hotat av närliggande höghusbebyggelse som för tillfället avstyrkts genom protester från både kolonisterna och andra. Vi var lite flera än vi brukar vara vilket säger en del, namnlistan visade sig sedan innehålla 47 namn, men bestämda uppgifter talar om att vi var 57 deltagare. Dagen blev sedan lite mer samvaro än fågelskådning, men vi gjorde i alla fall så gott vi kunde. Vi inledde med att vandra ett stycke utanför koloniområdet, upp bland bergtallar med gröngöling och större hackspett, blåmes och talgoxe sjöng. 

Dagen var lite mulen och färgerna var ibland svåra att se mot den grå himlen. En liten flock siskor såg ut som grönsiskor men de som hörde lätet insåg att det var gråsiskor. Domherre hördes, liksom gärdsmyg och rödhake. Korp flög förbi, häckar i trakten. En liten flock pilfinkar kunde också se ut som gråsparvar. Turkduvorna ovanför Nadjas lott var däremot lätta att se, hon matar dem året om och kunde också berätta om andra fåglar. Hon hade också flera hundar som väldigt gärna ville komma ut och skälla på oss men det fick de inte. Såg sedan ett anslag som talade om hönskooperativ. Lite svårläst, jag översatte. Bilden får ändå vara kvar. Deras hemsida är dock under omarbetning men någon wordpress-sida går att läsa. I södra kolonin finns nyare lotter, men där råder byggnadsförbud. Norra kolonin är däremot väl bebyggd med stora tomter, äldre ursprung. 

Föreningen Föreningen Sjöbergen undersöker möjligheten att starta ett Hönskooperativ i Sjöbergen.
Tanken är att sju familjer/personer blir delägare i en hönsflock på ca 15 hönor och två tuppar. Man har ansvar att se till och mata hönsen en dag i veckan. Personer med kunskap om hönsskötsel kommer att fungera som coacher. Vi vill veta om det finns intresse hos allmänheten att delta i detta. Vi tänker oss fem flockar till att börja med. Läs mer på 
www.sjobergensdjurforening.se

Vi avslutade med att gå ut på berget och beundra utsikten över Göteborgs hamninlopp. Det kändes viktigt att dokumentera den stora uppslutningen, vi tog ett kort utan stativ. Det blev som det blev, men det syns att vi var himla många.

Artiklar om området:
GP 20110528 Sjöbergen.pdf
Sjöbergen kvar GP 20111014.pdf
Vårt Göteborg 2010 Sjöbergen.pdf 

SUM: Björktrast 1, blåmes 4, bofink 1, domherre 1, gråsiska 3, gråsparv 2, gråtrut 3, grönfink 2, gröngöling 1, grönsiska 3, gärdsmyg 1, koltrast 2, korp 1, kråka 2, nötväcka 1, pilfink 4, ringduva 6, rödhake 1, skata 3, större hackspett 2, talgoxe 3, turkduva 3 = 47 ex av 20 arter

Gunn berättar var vi är någonstans

Inledande vandring bland svarttallar på berget mot Kungssten

Hedemorahöns i Sjöbergens djurpark med lantraser

Hönskooperativ? Kunde kanske vara något...

Hönskooperativ? Kunde kanske vara något... En av lotterna i norra kolonin (eller om det var södra?).